Parhaita viskibaareja: Whiskeria, Praha

Olen usein törmännyt siihen, että maailmalta on vaikea löytää järkeviä viskibaareja ihan vain googlaamalla. Sen takia ajattelin tänä syksynä kirjata kokemuksiani ja muistojani tänne blogiin. Ehkä joku löytää näistä aikojen saatossa jotain hyödyllistä, voi vertailla omia kokemuksiaan näistä paikoista tai katsoa jälkikäteen, millaista missäkin on ollut aikanaan.

Oikeastaan ensimmäinen varsinainen viskibaaripostaukseni ilmestyi jo neljä vuotta sitten. Se käsitteli Tammelassa sijaitsevaa Keppana Kellaria, ja tuo postaus kiinnostaa sivustoanalytiikan perusteella toistuvasti ihmisiä etenkin näin kesällä. Lisäksi olen kertonut Tokion viskibaareista Japania käsittelevässä tekstissä ja kertonut Puotilan Pikkulinnusta viskibloggareiden tapaamisen yhteydessä.

Mitään maailmanlaajuista kattavuutta minullakaan ei ole, mutta muutamissa suurkaupungeissa on tullut viskibaareissa vierailtua. Välillä olen osunut todelliseen kultasuoneen, välillä taas pettynyt rankasti. Monta kertaa olen todennut asiallisen viskipaikan löytämisen todella vaikeaksi. Keväällä piipahdin esimerkiksi Milanon ”legendaariseksi” leimatussa Bar Metrossa vain huomatakseni, että se on nykyään tavallinen ostoskeskuskahvila, ja jos siellä haluaa päästä harvinaisia viskejä maistamaan, niitä varten on tilattava paikalle omistajan vetämä yksityistilaisuus.

Sen sijaan Prahassa lyhyen aikaikkunani mahdollistama viskibaaripiipahdus osui täydellisesti kohdalleen. Olin hyvin tietoinen siitä, että kaupungissa on yksi viskipaikka ylitse muiden, ja sen nimi on Whiskeria. Myös Marpek- ja Whisky & Kilt -nimistä paikoista löytyy mainintoja, mutta jo pelkästään kuvien perusteella niiden valikoimat näyttivät selvästi pienemmiltä kuin Whiskerian. Onnistuin reissullani järjestämään parin tunnin vapaahetken, jonka turvin sinne pääsin. Paikka oli todella helposti löydettävissä Na Příkopě -ostoskadun päädyssä sijaitsevalta Ruutiportilta. Kävelymatkaa Pyhän Henrikin tornissa sijaitsevaan Whiskeriaan kertyy sieltä alle 400 metriä.

Viskibaariksi Whiskerian lokaatio on kiistatta hulppea. Pyhän Henrikin torni (englanniksi St. Henry’s Tower, tšekiksi Jindřišska věž) on rakennettu jo 1470-luvulla, ja sitä on paranneltu vuosisatojen saatossa moneen otteeseen. Jyhkeä 65,7-metrinen kellotorni näkyy myös Venceslauksen aukiolle. Kiipesin ensin kolmannen kerroksen Whisky Shopiin koluamaan valikoimia, mutta en sillä kertaa löytänyt mukaani mitään. Siitä tulin kerroksen alaspäin ja astuin baariin. Menin ylipäänsä torniin niin höyryissäni, etten tajunnut, että baarin varsinainen sisäänkäynti olisi ollut katutasolla. Ihmettelin jonkin aikaa yksikseni tyhjää tiskiä kakkoskerroksessa, ennen kuin baarimikko saapui alakerrasta paikalle.

Baarin kakkoskerroksen valikoima oli heti mielenkiintoinen. Springbankia, Glengoynea, runsaasti Murray McDavidin ja Cadenheadin indie-pulloja, pitkä rivi virallista Octomorea, monenlaista mielenkiintoista. Kun kyselin baarimikolta viskilistaa, hän ojensi valtavan kirjan käteeni ja pahoitteli, että lista on osittain vanhentunut, kaikkea ei välttämättä enää ole. Totesin, että ongelma on tyypillinen myös monessa muussa viskipaikassa tänä päivänä, kun harrastajat ovat samojen pullojen perässä. Todistin tämän yrittämällä ensin tilata Port Elleniä, sitten Broraa, sen jälkeen vanhaa Bunnaa – kaikki loppuunmyytyjä.

Baarimikko alkoi jossain vaiheessa jo hiukan nolostua, mutta vakuutin tietäväni, mitä olen tekemässä, ja sanoin, etten edes oleta, että kaikkein harvinaisimpia pulloja olisi enää hyllyssä. Halusin kuitenkin kokeilla, jos tärppäisi. Mutta kun kaveri ei pystynyt suoraan luettelemaan, mitä ei varmasti löydy, jatkoin hakuammuntaa. Tietysti hän ystävällisesti yritti udella, millaisista viskeistä pidän, mutta kun sanoin olevani täydellinen sekopää ja mahdoton pluralisti, hän kehotti minua istumaan pöytään ja tutkimaan listoja kaikessa rauhassa. Pieni varaus oli kuitenkin aikataulun suhteen, koska paikan pitäjä oli tulossa pitämään yksityistilaisuutta baarin yläkertaan kuudelta, ja silloin pitäisi vaihtaa jakkaraa. Sanoin, että kuudelta minun on oltava jo menossa.

Lopulta tärppäsi, kun löysin listoilta Bruichladdichin Blacker Stillin, jonka baarimikko onnistui kaivamaan alakerran hyllyjen perukoilta. Ilme oli helpottunut molemmilla. Herra kaatoi viskin oikeaoppisesti Glencairniin ja antoi lasin vettä kysymättä sen kylkeen. Sain myös ottaa pullon pöytään saakka ihailtavaksi, ja tässä vaiheessa pieni olutseuruekin löysi tiensä baarin yläkertaan. Sain ostaa Blacker Stilliä kahden senttilitran annoksen. Neljäsenttinen olisi maksanut 1 385 korunaa eli noin 54 euroa. Viereinen olutseurue tuskin maksoi isoista tuopeistaan paljon kahta euroa enempää kappaleelta, joten se kävi heti selväksi, että viskin harrastaminen on Tšekinmaalla aivan yhtä tyyristä puuhaa kuin kaikkialla muuallakin. Myös baarin yläkerran Whisky Shopin hinnat olivat pykälän yläkanttiin verrattuna vaikkapa Berliiniin.

Praha on edelleen aivan yhtä loistava paikka nauttia edullista olutta kuin se oli 2000-luvun alussa, milloin olin kaupungissa viimeksi vieraillut. Reissuni halvin olut taisi tällä kertaa maksaa 50 senttiä ja kallein hiukan yli kaksi euroa. Ravintolaruokakin oli todella huokeaa verrattuna vaikka edellä mainittuun Milanoon. Kahdellakympillä saa Prahassa edelleen päivällisen juomineen, jos ei nyt ihan luksuspaikkoja kolua. Näihin suhteutettuna 27 euroa kahdesta senttilitrasta Bruichladdichia on sellainen hinta, että kyseistä viskiä täytyy ihan oikeasti haluta. Itse tuosta juomasta pidin ja kirjoitin siitä silloin merkinnän blogiinkin.

Toisen viskin valinta oli ihan yhtä työläs operaatio kuin ensimmäisenkin. Vedin taas tyhjiä arpoja toisensa perään, kunnes lopulta päätin ottaa kakkoskerroksen ylähyllyllä näkemäni Banffin. Lasillisen hinta oli vielä edellistäkin kovempi 1 554 korunaa eli noin 60 euroa, mutta sain sitäkin tilattua puolikkaan annoksen, joka oli oikein riittävä. Löysin siinä vaiheessa myös Whiskerian viskilistasta jonkin version netistä, mutta sekin vaikutti olevan pahasti vanhentunut. En antanut asian enää häiritä, koska valikoimissa on joka tapauksessa monenlaista mielenkiintoista ja yllättävää. Tunnelmoin ikivanhaa viskiä nahkanojatuolissa ja katselin Pyhän Henrikin tornin jykeviä seiniä, syvää ikkunaa ja tyylillä tehtyä viskibaarin sisustusta. Seinällä oli viskimemorabiliaa, Skotlannin viskikarttaa ja muuta asiaankuuluvaa. Ahtaassa portaikossa alakerran baariin oli viskikirjoja hyllyssä, pulloja ja kartonkeja sekä pieni matkamuistohenkinen Glengoyne-tynnyri.

Glengoynea olisi pitänyt Whiskeriassa nauttia, ja niin olisin tehnytkin, jos vain aikatauluni olisi antanut myöten. Tiskillä oli single caskeja tyrkyllä useampiakin, ja niiden hinnat olivat paljon Banffia maltillisemmat. Lisäksi jäi hiukan harmittamaan, etten tarttunut baarimikon kehumaan Caol Ilaan, jonka Murray McDavid oli pullottanut Whiskeriaa varten. En vain jotenkin halunnut enää ikävanhusviskien jälkeen kietaista huiviini 7-vuotiasta savupommia. Toisaalta Whiskeriasta jäi sellainen tunne, että sinne pitää palata uudemman kerran, mikäli joskus tulee asiaa Prahaan. Näinhän usein parhaista viskibaareista ajattelee jälkikäteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.