Month: kesäkuu 2024

Glasgow 1770 Tequila Cask Finish Batch 1, 55,3%

Lasiin päätyi Glasgow 1770:n mainion Uisge-pullotteen perään tällainen erikoisjulkaisu, jossa on poikkeuksellisesti tequilahommia taustalla. Viski on kypsynyt alkujaan ex-bourbonissa, mutta siirretty tequilatynnyriin sen jälkeen. Tequilavaikutusta on saatu mukaan kahden ja puolen vuoden edestä. Tällaisia viskejä ei tule kovin usein vastaan.

Glasgow 1770 Tequila Cask Finish Batch 1

(55,3%, OB, 3.2.2018–27.6.2023, First Fill Ex-Bourbon Cask, Finished in a Tequila Cask, Triple Distilled 01, 272 bts., 70 cl)

Tuoksu: Hedelmäinen, raikas ja napakan mausteinen. Bourbon-kypsytys tulee voimakkaasti läpi tammen ja vaniljan voimin, mutta kokonaisuus tuntuu silti vähän ohuelta. Mantelia, kinuskikastiketta, kovia hedelmäkarkkeja. Viherherukkaa, valkopippuria, hapokkuutta. Vesilisä availee vähän kookosta.

Maku: Todella pistelevä, mausteisuus puree valkopippurilla oikein kunnolla välittömästi. Jotain tequilavaikutustakin tästä voi löytää, tiettyä raikasta agavemaista vivahdetta on taustalla. Bourbonvaikutus on silti selvästi vahvempi, sahattu tammilankku ja vanilja ovat selvästi esillä. Suutuntuma on kuitenkin melko kevyt ja runko tuntuu vähän ohuelta, vaikka kuumottava pippurisuus tykittää täydeltä laidalta. Sitruksisuutta, herukkaa, hapokkuutta. Jälkimaku on edelleen todella pippurinen ja chilinen, purevan tamminen ja napakka. Hapokkuus ja sitruksisuus haihtuvat melko pian, ja finaali jää varsin lyhyeksi. Vesilisä korostaa hiukan kermaisuutta ja murokeksiä, kun kovin mausteisuus antaa vähän tilaa.

Arvio: Uisge-pullotteen jälkeen tämä oli pieni pettymys. Jonkinlainen kypsymättömyys ja jopa raakuus vielä vaivaa, vaikka tequilafiiliksestä täytyykin antaa vähän plussaa. 79/100

Mac-Talla Terra 46%

Lasissa on tällä kertaa vähän erilaista tavaraa. Kyseessä on perusviskiä Islaylta, mutta alkuperä ei ole tiedossa. Pullottaja Morrisonin perheen nimi kyllä kilisyttää heti viskinörteillä kelloja: entisiä Bowmoren omistajia. Jotenkin silti tuntuu, että tämä jenkkitammessa kypsynyt ja oletettavasti hyvin nuori liemi olisi peräisin jostain muualta, mutta mene ja tiedä.

Mac-Talla Terra

(46%, Morrison, Classic Islay, NAS, 2021, American Oak, 70 cl)

Tuoksu: Runsaan turvesavuinen ja todella tuhkainen. Merilevää, sitruksisuutta, suolavettä, märkää kalliota. Caol Ila tulee mieleen. Mineraalisuutta, heinäisyyttä, maltaisuutta, jonkin verran vaniljaa. Maakellarin lattiaa, vähän multaa, pientä tammista mausteisuutta. Vesilisä avaa lääkemäisiä elementtejä, kamferiakin.

Maku: Turvesavua, merellisyyttä ja reippaasti tuhkaa. Suolaisuus on voimakkaasti esillä, mutta toffeefudge pehmentää. Mineraalisuuden ja heinäisyyden ympärillä pyöritään, eikä kovin monipuolista palettia ole esillä. Sitruunamehua, pientä pippurisuutta, vaniljaa, hunajaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runko hyvin kasassa. Tammi pysyy rauhallisena ja makeana, vaikka kokonaisuus on ilmeisen nuori. Jälkimaku on todella tuhkainen ja turvesavuinen edelleen. Suolaisuus, merellisyys ja hapokkuus korostuvat. Tammi käy pisteliääksi, mutta kokonaisuus on silti varsin raikas ja sitruksinen. Toffeefudgea, hunajaa. Loppusuora on varsin simppeli ja korkeintaan keskipitkä. Vesilisä tuo esiin lääkemäisyytta ja eucalyptusta.

Arvio: Tällaisella nuorella viskillä on ehkä vähän vaikea erottua. Mutta ei tässä suurta vikaa ole. 81/100

Glasgow 1770 Uisge 2024 Marsala Wine Cask 53,3%

Tällainen ex-Marsalassa kypsynyt Glasgow 1770 oli listoillani helmikuun 2024 Uisgessa, mutta onnistuin tupeksimaan ja missaamaan viskin itse tapahtumassa. Suoritetaan nyt asianmukainen paikko.

Glasgow 1770 Uisge 2024 Marsala Wine Cask

(53,3%, OB for Uisge 2024, Limited Edition Release, Marsala Wine Cask, Peated, 70 cl)

Tuoksu: Tuhdin viininen ja suklainen, turpeinen ja hedelmäinen kokonaisuus. Rusinaa, toffeefudgea, luumuhilloa, kuivattuja hedelmiä. Nuotiosavua ja runsasta hiilisyyttä. Poltettua sokeria, joulukakkua, runsasta mausteisuutta. Vaniljainen ja hiukan pölyinen tammi on pinnassa. Vesilisällä löytyy hiukan poltettua tulitikkua.

Maku: Voimakas, suklainen ja napakan turvesavuinen lähtö. Salmiakkinen ja tervainen puoli nousee selvästi esiin varsin makean ja hedelmäisen viinisyyden takaa. Tammi tuntuu nuoremmalta kuin tuoksussa, nyt on sahalautaa ja pistelevää mausteisuutta. Maltaisuus on makeanpuoleista, rusina ja toffee hyvin mukana. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runko hyvässä balanssissa. Siirappisuus saa seurakseen mustapippuria. Jälkimaku pyörii edelleen siirapin, suklaan, vähän ylikypsän hedelmäisyyden ja turvesavun ympärillä. Mustapippuri korostuu, samoin salmiakkinen ja kuiva yrttisyys. Heinää, suolaa, maltaisuutta, edelleen reippaasti rusinaa ja tikkunekkua. Keskipitkä finaali. Vesilisä ei tuo tähän oikein mitään lisää.

Arvio: Maukas ja mielenkiintoinen viski, vähän nuoren oloinen mutta silti sangen roteva tapaus. 85/100