BenRiach 13 yo Maderensis Fumosus 46%

Eilinen Heredotus Fumosus oli sen verran myönteinen yllätys, että päätin jatkaa saman sarjan parissa vielä toisenkin päivän.

Pääosin vuonna 2007 lanseerattu BenRiachin pseudolatinasarja täydentyi tosiaan seuraavana vuonna vielä tällaisella ex-madeirassa viimeistellyllä viskillä. Etiketin mukaan viski on jälleen järeästi turpeistettua (vaikka Heredotus ei kyllä kovin savuiselta tuntunut).

BenRiach 13 yo Maderensis Fumosus

(46%, OB, Bottled 21.6.2008, Madeira Barrels Finish, Heavily Peated, 2400 bts., 70 cl)

Tuoksu: Nyt on tanakka turvesavu. Suolaisuutta ja lääkemäisyyttä yhdistettynä karkkiseen makeuteen. Mansikkaa, vadelmaa, runsaasti bowmoremaista herukkaisuutta. Päärynää, jotain hiukan pesuainemaista imelyyttä. Reippaasti tammea, hiukan hiiltä. Miellyttävä kaikin puolin. Vesilisä avaa rasvaisia sävyjä ja nostaa hiukan voita pintaan.

Maku: Raskaan turvesavuinen ja mausteisen pureva. Silti marjaisan karkkinen makeus tasapainottaa makua todella hyvin. Yrttisyyttä, tummaa lääkemäisyyttä, lakritsia, suolaisuutta. Herukkaa ja kirpeää omenaa, hedelmäistä raikkautta kaiken hiilisavunkin alla. Suutuntuma on hetkellisesti hiukan ohut, mutta tammi ja mausteet saavat paljon hyvää aikaan. Jälkimaku nousee tammisena ja suolaisena, kunnes vadelma ja mansikka tulevat taas esiin. Lakritsia, yrttilikööriä, mustaa teetä, hiukan hedelmäistä karvautta. Omenainen hapokkuus saa rinnalleen hiukan pippuria ja hunajaista makeutta. Keskipitkä. Vesilisä tuo kuivaa karheutta suutuntumaan ja lisää savuisuutta.

Arvio: Poikkeuksellisen herkullinen viski, kun ottaa huomioon, miten vaikeaa ex-Madeiran kanssa on toimia. Vielä pykälä Heredotuksesta ylöspäin. 86/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whisky Monitor Database 84/100 (per 11). Whisky Magazine 83/100 (Dave Broom), 87/100 (Martine Nouet).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.