Arran 16 yo 2000/2016 Private Cask for Finland 49,8%

Uisgessa järjestetyn Arran-tastingin yllätyksenä esiteltiin 16-vuotias Private Cask -pullote Suomen markkinoille. Kyseessä oli Suomen Mallaswhiskyseuran jäsenten seuraretkellä valitsema tynnyri, joka tuli nyt Alkoon.

Arranin Louisa Young kertoi Uisgessa, että kyseessä on merkittävästi sisältöään haihduttanut Oloroso-sherrytynnyri, joita tislaamo käytti alkuaikoina selvästi enemmän kuin nykyään. Arranin perustaja Hal Currie oli vanhojen Macallan-viskien fani, ja siksi myös Arran tähtäsi aluksi vahvaan tynnyripolitiikkaan sherryn kanssa.

Mielenkiintoista päästä maistamaan tämä viski sellaisenaan. Tastingin viimeisenä maistettuna siitä ei saanut Uisgessa vielä ihan kaikkia ulottuvuuksia irti.

Arran 16 yo 2000/2016 Private Cask for Finland

(49,8%, OB, 20.4.2000–16.11.2016, Finland Exclusive, Cask No. 2000/297, Sherry Hogshead, 161 bts., 70 cl)

Tuoksu: Kauniin suklainen sherryisyys hallitsee. Kirsikkaa, viikunaa, uuniomenaa. Kaakaojauhemaisuus ja pieni rasvaisuus korostuvat, suolaista voita ja toffeekarkkeja. Luumuhilloa, rusinaa, hiukan paahteisuutta. Maltaisuus tulee läpi ja tammisuus vaikuttaa nuorekkaalta. Suklaata riittää. Nam. Vesilisä availee maitokahvisuutta ja pehmeän mokkaisia sävyjä.

Maku: Suklainen ja rasvainen, omenainen ja luumuinen. Kirsikkaa ja rusinoita, viikunaa ja pähkinää. Uuniomenaa, likööriä, mantelimassaa, kaakaojauhetta. Maltaisuus on paahteista ja tammisuus varsin kuivaa. Suutuntuma on melko kevyt, vaikka makua ja sherrypommin ominaisuuksia riittääkin. Viikunaa, aprikoosia, pientä sitruksista kitkeryyttä. Jälkimaussa kitkerä puoli korostuu mielenkiintoisesti, vaikka suklaisuus ja kaakaojauhe ovat toki vahvasti esillä. Nyt saksanpähkinä, karvasmanteli, kuiva tammi ja hiukan hiiltyneellä tavalla puumainen sävy näyttäytyy isosti. Melko pitkä, kauniisti kuivuva finaali. Vesilisä tuo kahvilikööriä pintaan.

Arvio: Tammisuuden osalta varsin kuivaksi päässyt sherrykypsytys toimii Arranille hienosti. Herkullinen viski – suoraan sanottuna parempi kuin millaiseksi muistin tämän Uisgesta. 88/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.