Port Charlotte 12 yo 2003/2016 Cask Exploration 10, 58,4%

Unelmieni Islayn-matkasta on kulunut kaksi vuotta. Päätin sen kunniaksi nyt viimein korkata pullon, jonka pääsin täyttämään Bruichladdichin tislaamokäynnillä.

Pullotin tämän Port Charlotten tislaamon myymälässä 28. syyskuuta 2016. Muistelen, että myymälän baaritiskillä nautittuna viski oli erinomaista, mutta saatoin olla siinä vaiheessa pitkän varastotastingin jälkeen jo over the limit.

Vuosi sitten maistelin Islayn-matkan vuosipäivän tienoissa ystäväni pullottaman Laphroaigin. Voi olla, että kun vuosi taas kuluu, saatan korkata ensi syksynä oman vastaavan Laphroaig-pikkupulloni. Onneksi tuli holvattua matkalta muutama muukin pullo, joten maisteltavaa vielä riittää.

Syystä tai toisesta aina näin syksyisin Skotlanti vetää erityisen vahvasti puoleensa. Sitä ei yhtään auta, kun lukee Finwhiskyn Juhiksen tuoretta matkaraporttia. Vajaa vuosi sitten paikan päältä Islaylta raportoi Smoke On The Waterin Hannu.

Ehkä jonain päivänä on taas aika lähteä. Tämä viski on hyvää polttoainetta niihin suunnitelmiin.

Port Charlotte 12 yo 2003/2016 Cask Exploration No. 10

(58,4%, OB, 4.12.2003–8/2016, Valinch, ’An Tuba-Mhasgaidh’, Cask No. R15/358-001, Bourbon Cask, 50 cl)

Tuoksu: Muhkean lihaisa ja karamellinen. Paksu turvesavu, siirappia ja ruohoisuutta. Yllättävän voimakas yrttisyys, melkein lääkemäinen purevuudessaan. Omenaa, sitruksisuutta, eucalyptusta, hedelmäkarkkeja. Makeaa tammisuutta, imelää savukassleria. Vesilisä korostaa yrttistä raikkautta ja purkaa lihaisuutta hedelmien tieltä pois.

Maku: Todella voimakas, makean turvesavuinen ja purevan pippurinen. Siirappia, yrttisyyttä, aktiivista tammea, tiettyä likaisuutta. Edelleen eucalyptusta tekee tästä melkein lääkemäisen. Suutuntuma on täyteläinen, öljyinen ja painava. Omenaa, hunajaa, vaniljaa, hiukan karkkisuutta. Lihaisuus jää taustalle. Jälkimaku pyyhkäisee sisään yllättävän raikkaana. Piparminttua, eucalyptusta, ruohoisuutta ja vaniljaa. Antiseptisia aineita, hapokkuutta. Tammi on edelleen reipasta ja pippurista, turvesavu tuo pintaan hiiltä ja tuhkaa. Kinuskikastiketta, siirappia ja maitosuklaata nousee lopuksi. Pitkä finaali. Vesilisä tuo pintaan mineraaleja ja avaa hedelmäisyyttä vielä lisää.

Arvio: Erittäin maukas ja lähes puhdaspiirteiseksi luokiteltava Port Charlotte. Voimakkuutensa ansiosta ui vesilisällä mielenkiintoiseen suuntaan. Sen verran kovaa rakettibensaa tämä on, että jos tällä ei Islay-kuume ala nousta, ei sitten millään. 89/100

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.