Bowmore 1972, 43%

Joskus sattuu klassikko kohdalle. Nyt on sellainen hetki. Lasissa on ikämerkitsemätön Bowmore vuosikertaa 1972.

Samaa pullotetta aiemmin maistanut Smoke On The Waterin Hannu arvelee, että kyseessä voisi olla 10–15 vuoden ikäinen viski. Whiskyfunin Serge näyttää maistaneen kovasti samannäköisestä pullosta ja on kirjannyt ylös jo aiemmin, että pullotusvuosi saattaisi olla jossain vuoden 1989 kieppeillä. Mene ja tiedä.

Vaikea näihin on suhtautua ihan vain viskinä, sen verran historian siipi nyt ilmassa lepattaa.

Bowmore 1972

(43%, OB, 1980’s, Matured in Sherry Casks, 75 cl)

Tuoksu: Sherryisen suklainen ja pehmeän turvesavuinen. Sitruksisuutta ja nahkaisuutta, pähkinää ja mustaherukkaa. Todella syvä ja vaikuttava. Yllättävänkin runsaan ja kompleksisen sherryn alta löytyy hedelmää ja lääkemäistä yrttisyyttä. Omenaa, kuivattua banaania, minttua, timjamia, kuivaa tammea. Nam.

Maku: Sherryinen suklaisuus, pehmeä turvesavu ja raikas hedelmäisyys alkavat heti toimia nautittavasti yhteen. Kuiva tammi säestää. Sitruksisuutta, makeaa omenaa, mangoa, melonia, kiiviä. Lääkemäinen yrttisyys tuo hienosti syvyyttä, mustaherukkakin pysyy mukana. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kauniisti balanssissa. Jälkimaku on sitruksinen, kuivan tamminen ja mustaherukkainen. Kuningatarhilloa, luumua, minttua, kamferia, valkopippurista napakkuutta. Turvesavu on edelleen mukana hyvin kevyellä otteella. Suklainen sherryisyys kuivahtaa, tammi nousee selvemmin esiin. Melko pitkä ja rauhallinen finaali.

Arvio: Tyylikäs ja sherryisen sävykäs entisajan Bowmore. Eihän tällaisesta viskistä voi yksinkertaisesti olla pitämättä. 91/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 89/100. Whisky Monitor Database 89/100 (per 1). Smoke On The Water, ”Herkullinen ja tasapainoinen, tyypillinen aikansa Bowmore”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.