Big Peat 26 yo 1992/2018 ’The Platinum Edition’ 51,5%

Eilisen Big Peatin 25-vuotiaan Gold Editionin jälkeen on vuorossa vielä tämä platinainen julkaisu. En ole Islay-vetoisten blendien saati ylipäänsä minkäänlaisten sekoiteviskien suuri tuntija, mutta laadukkaalta juomalta tämäkin vaikuttaa omassa kontekstissaan.

Big Peat 26 yo 1992/2018 ’The Platinum Edition’

(51,5%, Douglas Laing, 1992–2018, Blended Malt, Oak Casks, 3000 bts., 70 cl)

Tuoksu: Muhkean turvesavuinen. Nyt on suolaa ja merellisyyttä vaikka muille jakaa. Savumakkaraa ja makeaa sinappia, bbq-kastiketta. Merilevää, mineraalisuutta. Päärynää, aprikoosia, viikunaa. Gold Editionin herkkyys ja kamferi puuttuvat, tämä on enemmänkin Islay-jyrä. Vesilisä avaa makeaa omenaa ja vaniljaa.

Maku: Nyt pääsee turvesavu heti oikeuksiinsa. Sitruksisuutta ja tuhkaa, tervaa ja pippuria. Bbq-kastiketta, savuista kuivalihaa, lääkemäisyyttä. Suolaisuutta, merellisyyttä, hapokkuutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hyvässä balanssissa. Maanläheisiä ja vahamaisia sävyjä, viikunaa, rusinaa, tammista paahteisuutta. Pientä pihkaisuutta ja hunajaisuutta, aprikoosia ja päärynää. Selvästi runsaampi kattaus kuin Gold Editionissa. Jälkimaku on muhkean mausteinen, tiukan turvesavuinen ja napakan pippurinen. Lääkemäisyyttä, tervaa ja hapokkuutta riittää. Suolaisuutta, merilevää, kalkkisuutta ja mineraalisuutta. Sitruksisuutta ja maltaisuutta. Melko pitkä finaali. Vesilisä saa lääkemäisyyteen selvästi lisää sävyjä.

Arvio: Hyvin lähellä Gold Editionia laadultaan. Tuoksussa jää, maussa voittaa. Vierekkäin maisteltuna tämä selviää lopulta kehästä voittajana niukimmalla mahdollisella erolla. 87/100

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.