BenRiach 10 yo The Smoky Ten 46%

BenRiachin uusi savuinen kymppivuotias on taas Rachel Barrien hommia. Äkkiseltään ajattelin, että tämä olisi vähän niin kuin vanha Curiositas, mutta reseptiikka onkin muuttunut melkoisesti. Tynnyreinä on käytetty ex-bourbonia, ex-virgin oakia ja ex-rommia, jossa on kaikuja jostain Aromaticus Fumosus -aikakaudelta.

Suhtaudun tähän uteliaasti, koska Benkun uusi peruskymppi oli yllättävänkin hyvä viski. Ja nyt on nostettu voltitkin jalomielisesti kolmella pykälällä ylemmäs kuin savuttomassa perusversiossa.

BenRiach 10 yo The Smoky Ten

(46%, OB, +/- 2022, Matured in Bourbon Barrels, Toasted Virgin Oak Casks and Jamaican Rum Casks, 70 cl)

Tuoksu: Runsas ja varsin makea hedelmäisyys kohtaa pehmeän lehtisavun. Persikkaa, ananasta, banaania, päärynää. Nyt on vaniljan lisäksi hyvin erottuva kookos myös mukana. Kukkaisuutta, hunajaa, jotain vähän rommimaistakin. Tammi tulee raikkaana esiin. Kutsuva ja tasapainoinen paketti. Vesilisä tuo ruohoisuutta esiin.

Maku: Makea hedelmäisyys johtaa kokonaisuutta, pehmeä puulastumainen savu tulee perässä. Ananas, persikka ja päärynä ovat hyvin esillä, samoin vanilja ja hunaja. Nyt tynnyrivaikutuksessa dominoi ex-bourbon, tulee marsipaania ja vähän valkopippuriakin läpi. Suutuntuma jää kaikesta muusta hyvästä huolimatta vähän ohueksi, edes extravoltit eivät nyt tuo oikein riittävästi jytinää. Yrttisyys, sitruksisuus, mausteisuus ja raikkaus toimivat silti hyvin. Jälkimaku pyörii edelleen hedelmien ja nätin nuotiosavun ympärillä. Sitruksisuus ja päärynä korostuvat, samoin tammen mausteet. Minttua, vaniljaa, rommisia sävyjä. Ehkä vähän yksioikoinen finaali, korkeintaan keskipitkä. Vesilisä availee ruohoisia ja vähän kitkeriä piirteitä.

Arvio: Erittäin laadukas perusviski tämäkin. Tuoksu on tosi hieno, maku jää siitä vähän. 83/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskynotes 85/100.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.