BenRiach 26 yo 1985/2012 Peated PX 48,7%

Vuonna 1898 perustetun BenRiachin uusi nousu alkoi Billy Walkerin johtaman sijoittajakonsortion ansiosta vuonna 2004. Nyt tislaamo elää uutta kultakautta ja tuottaa markkinoille enemmän pullotteita kuin edes Magnus Fagerström ehtii kerätä.

Tämä vuoden 1985 vuosikertapullote sisältää turpeistettua viskiä, joka aloitti taipaleensa ex-bourbontynnyreissä ja siirtyi lopuksi finistelemään itsensä ex-sherrytynnyrissä (Pedro Ximénez Sherry Barrel).

BenRiach 26 yo 1985/2012 Peated PX

(48,7%, OB, 1985–7/2012, Peated/Pedro Ximénez Sherry Finish, Cask No. 7190, 211 bts., 70 cl)

Tuoksu: Makean sherryinen, makean turpeensavuinen. Siirappia, säilöttyjä hedelmiä (aprikoosia), luumua, runsaasti suklaata. Paahtovanukasta. Mantelimassaa. Poltettua sokeria. Hiukan luonnonkumia. Lakritsia. Vesilisällä löytyy hunajamelonia ja mangoa, miellyttävää raikkautta, jossa on toffeefudgea mukana.

Maku: Suutuntuma on jännittävän kulmikas. Keskitäyteläiseen makuun on ladattu valtavasti sisältöä. Makea sherryisyys ratsastaa hiukan kuivalla savulla, jossa turve tuntuu taustalla. Säilötyt hedelmät, suklaa, salmiakkilakritsi ja mausteet (kardemumma, maustepippuri) hyökyvät suuhun. Maun loppuvaiheessa tanniinit tarttuvat kiinni, mutta liika kuivuminen pysähtyy suklaaseen, muhkeaan maltaisuuteen, siirappiin ja sherryyn. Hienosti integroitunut, pitkähkö jälkimaku. Vesilisä tekee toffeemaisuutta ja tuo osterit (!) esiin.

Arvio: Onnistunut turpeensavun ja makean sherryn liitto. Maukas ja runsas. 90/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.