Richard Paterson & Gavin D. Smith: Goodness Nose: The Passionate Revelations of a Scotch Whisky Master Blender

Richard Patersonin omaelämäkerta Goodness Nose mullisti käsitykseni tuosta miehestä, jonka kuvittelin YouTube-videoiden perusteella lähinnä jonkinlaiseksi eksentriseksi egomaanikoksi, viskiä ympäri lattioita paiskovaksi nenämieheksi, joka varmaan nukkuukin kravatti kaulassa ja taskuliina taskussa.

Olin väärässä, niin väärässä kuin voi olla. Gavin D. Smithin kanssa kirjoitettu kirja paljastaa, millainen mies Paterson oikeasti on (tai haluaa olla): hauska, nokkela ja tarkkavaistoinen. Hän myös osaa tunnustaa satunnaiset virheensä, mikä ei ole ihan vähäinen saavutus alalla, joka perustuu kovapintaiseen uskottavuuteen.

Goodness Nose: The Passionate Revelations of a Scotch Whisky Master Blender (Neil Wilson Publishing, 2008) sisältää 206 sivua täyttä tavaraa. Rakenteeltaan se on perinteinen mutta toimiva: Paterson syntyy, rauhoittuu vauvana viskimaidosta, joutuu kahdeksanvuotiaana arvioimaan isälleen viskiä ja epäonnistuu, päätyy harjoittelemaan tislaamoihin, kipuaa vähitellen Whyte & Mackayn mestarisekoittajaksi, kehittyy alan ikoniksi.

Paterson on ehtinyt nähdä viskiteollisuuden koko kaaren 1960-luvun kotikutoisuudesta nykyiseen markkinointikoneistojen ylläpitämään viskibuumiin. Maailma on todella muuttunut niistä ajoista, kun dramming oli vielä voimissaan ja miehet tislailivat Paterson_Goodness_Nose_002jatkuvassa kekkulissa viskejään. Yksi kirjan kuvista näyttää Whyte & Mackayn perustajat James Whyte ja Charles Mackay työnsä ääressä. Kuvateksti on vähintään pysäyttävä ja näkyy kai juuri ja juuri myös oheisessa kuvassa: ”Our founding fathers – James Whyte and Charles Mackay – who both died of cirrhosis of the liver.”

Loppua kohti Patersonin tarinan kaari alkaa hiukan rakoilla, kun menestystä tulee niin paljon, ettei jännite enää oikein kestä. Silti Goodness Nose on ehdottomasti lukemisen arvoinen teos.

Pakko se on myöntää, että kova äijä on kyseessä, vaikka en mikään suuri The Dalmoren ystävä olekaan. Enkä aio edelleenkään heittää viskejäni pitkin lattioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.