Laphroaig 25 yo 2011 Edition 48,6%

Laphroaigin 25-vuotias ei ole koskaan varsinaisesti kuulunut suosikkiviskeihini, mutta ehkä nyt käsissä oleva 2011 Edition muuttaa asian. Se on jälleen tynnyrivahvuinen, tällä kertaa tosin alle 50-volttinen.

Pullon kulkeen präntätyt kypsytystiedot ovat vaihteeksi hämäävät. ”Matured in a combination of the finest Oloroso Sherry and American Oak casks”, etiketti ilmoittaa.

Huomattava osa sherrytynnyreistäkin tehdään tietääkseni amerikkalaisesta tammesta. Käytännössä se kelpaa niin monenlaisiin tynnyreihin, että olisi oikeastaan sama, vaikka pullossa lukisi Cadenheadin Small Batchin tapaan: ”Matured in oak.”

No, saivartelu sikseen ja maistamaan.

Laphroaig 25 yo 2011 Edition

(48,6%, OB, 2011, Oloroso Sherry and American Oak Casks, 70 cl)

Tuoksu: Savuinen, suolainen, appelsiininen, hiukan kitkerä. Antiseptisiä aineita. Hedelmäteetä, neilikkaa, paahtuneita uunijuureksia, mustaherukkahilloa, minttua. Ylikypsä luumu törröttää seasta, jotain hapuilevaa tässä on muutenkin. Tuhkaa, kosteaa turvetta. Vesilisä avaa makeutta mutta samalla lisää tuota maanläheistä turpeisuutta.

Maku: Odotuksia imelämpi aloitus, säilöttyä aprikoosia ja makeita uunijuureksia. Tuhkainen savuisuus ja raskas, kostea turpeisuus. Suutuntuma ei silti ole kovinkaan runsas, enemmänkin öljyinen ja lääkemäisen pistävä. Tammisuus tuo mausteita ja hiukan vaniljaisuutta. Minttua, omenaa, Earl Grey -teetä, hapanta hilloisuutta. Tasapaino jättää toivomisen varaa. Jälkimaku on tuhkainen, hiukan kitkerä, tamminen ja varsin pitkä. Apteekin salmiakkia, yrttitippoja, appelsiininkuorta, inkivääriä, suolaa… Finaali on hienoin vaihe tässä viskissä, ehdottomasti. Vesilisällä makea sitruksisuus ja hiukan sekava hilloisuus korostuvat.

Arvio: Hiukan epätasapainoinen mutta samalla kompleksinen yksilö, joka alkaa puhutella tosissaan vasta jälkimaussa. 87/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.