Bowmore 12 yo Screen Printed Label 40%

Vuosituhannen vaihteen tienoilla Bowmore painatti pullojensa tuotetiedot suoraan pullojen kylkeen ilman perinteistä paperietikettiä. Näitä julkaisuja ovat jälkipolvet kutsuneet Screen Printed Labeleiksi. Tiettävästi monille nuo pullotteet ovat olleet tie viskin maailmaan.

En ole kuulunut siihen porukkaan. Minulle nuo SPL-pullotteet ovat olleet täysin hämärän peitossa.

Olen hakeutunut viskien pariin vasta kymmenisen vuotta sitten, sellaisessa vaiheessa, jolloin Bowmore oli palannut taas paperietikettien pariin. Screen Printed Labelit ovat vähitellen muuttuneet legendoiksi, joissa esiintyy äärimmäisiä mielipiteitä – toiset rakastavat ja toiset vihaavat niitä. Laventeli muistetaan aina mainita.

Satuin saamaan käsiini pullon SPL-pullotteista ehkä perinteisintä, 40 alkoholiprosentin vahvuudella pullotettua 12-vuotiasta. On aika tyhjentää mieli huhupuheista ja maistaa, mistä se on tehty.

Bowmore 12 yo Screen Printed Label

(40%, OB, +/- 2000, 70 cl)

Tuoksu: Dear God. Laventelia ja tervaa. Herukkaisuutta ja kukkaisuutta, akaasiahunajaa, metisyyttä. Nuotiosavua. Salmiakki leikkaa hienosti hedelmäistä makeutta. Sisu-pastilleja, hiukan Tervaleijonia, sokeria. Tätä tekee mieli vain nuuhkia. Tammi tuntuu makeana ja napakkana, maltaisuus on juuri sopivan kireää. Trooppisia hedelmiäkin löytyy. Mangoa, aprikoosia, tiettyä hilloisuutta. Upea.

Maku: Pehmeä ja makea mutta uskomattoman sävykäs ja moniulotteinen. Tässä voimakkuudessa erittäin ekspressiivinen kokonaisuus; ilotulitus, joka räiskyy joka suuntaan. Tervaa ja laventelia, savua, salmiakkia, hunajaa, hiukan suolaa, viherherukkaa, sitrusta, metisyyttä, aprikoosia, kukkaisuutta, hedelmäkarkkeja, tammea, kuivattuja sekahedelmiä… Suutuntuma on pehmeä ja runsas. Jälkimaku alkaa Sisu-pastilleilla ja Tervaleijonalla, kunnes mukaan tulee kuivattuja sekahedelmiä sekä hiukan suolaisia ja maltaisia piirteitä, kuivaa tammea ja savua. Laventeli leijuu upeana kaiken yllä. Nautinnollinen ja varsin pitkä finaali.

Arvio: Tätä olen Bowmoresta aina hakenutkin. Paluu kotiin, josta en tiennyt. Yksi suurista elämyksistä viskin parissa. 90/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 69/100. Whisky Monitor Database 78/100 (per 13). Smoke On The Water, ”Todella maukasta”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.