Springbank 2001 Batch No. 1, 55,3%

Springbank julkaisi vuonna 2009 tämän kahdeksanvuotiaan ihmeviskin, jota on paljon kehuttu. Ilmeisesti kyseessä on tislaamon oma Quarter Cask -kokeilu, siksi kahdeksan vuoden kypsytysaika on ollut riittävä.

Springbank 2001 Batch No. 1

(55,3%, OB, 2001–2009, Batch No. 1, Sherry & Bourbon Casks, 70 cl)

Tuoksu: Rasvainen, lihaisa ja yllättävän mineraalinen. Vahva suolaisuus ja sitruksinen kirpeys korostuvat tuoksussa. Palvikinkkua ja paistinrasvaa riittää, suolaista voita ja karamellisoituneita pannuvihanneksia. Yllättävän pirteä hedelmäisyys kaikesta rasvasta huolimatta, omena ja mango tuovat mukavasti raikkautta. Toffee ja tikkunekkumainen karamellisuus tuntuvat selvästi. Vesilisä nostaa esiin ruohoisuutta ja vaniljaa.

Maku: Paksu suutuntuma, silkkaa rasvaa ja toffeeta. Pehmeä, kasslerimainen lihaisuus maistuu, samoin suolaisuus ja sitruksinen mineraalisuus. Tuore tammi tuntuu voimakkaana, pippurisena ja tiukkana. Kirpeä limetti ja vihreä omena tuntuvat ryhdikkäinä, hapokkuutta riittää. Tiettyä kumisaapasta ja bensaisuutta löytyy myös, tasapaino ei ole ihan täydellinen. Jälkimaussa bensainen pistävyys korostuu. Mineraalisuus korostuu, samoin pippuri ja tammisuus, omena ja limetti. Ei kovin pitkä finaali. Vesilisä tuntuu yllättävästi suolan lisäyksenä.

Arvio: Pidin tämän tuoksusta paljon enemmän kuin mausta. Melko raaka kaveri vielä, vaikka peruselementit ovat toki erittäin toimivia. Kovin hienostunut viski ei tosiaan ole kyseessä. 86/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 89/100. Whisky Monitor Database 88/100 (per 5).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.