Glenmorangie 19 yo 1993/2012 Ealanta 46%

Vuonna 1843 perustettu Glenmorangie on kaiketi edelleen Skotlannin myydyin viski. LVMH eli Louis Vuitton Moët Hennessy on tehnyt siitä luksusmerkin, jonka tyyliin kuuluvat muun muassa näyttävät pakkaukset.

Glenmo’ tunnetaan myös Dr Bill Lumsdenin kunnniahimoisesta tynnyripolitiikasta (Miksi Bill Lumsden muuten mainitaan aina tohtoriksi? Vähän niin kuin Robert Altman on aina mestariohjaaja? Onhan noita tohtoreita viskiteollisuudessa muitakin…).

Ealantan kypsytys lunastaa tuota tynnyripolitiikkaa, koska tässä se on vähintään äärimmäistä laatua. Viski on viettänyt 19 vuotta uusissa, vahvasti paahdetuissa tammitynnyreissä. Glenmorangie myös ylpeilee sillä, että se voi jäljittää jokaisen puun alkuperän (tällä kertaa ”Missouri white oak from the Mark Twain forest”).

Glenmorangie 19 yo 1993/2012 Ealanta

(46%, OB, Private Collection, 1993–2012, American White Oak Heavily Charred, 70 cl)

Tuoksu: Rasvainen, hedelmäinen ja rotevan tamminen. Paahteinen. Eucalyptusta. Vaniljaa, kookosta, banaania. Rasvasta huolimatta puhdas vaikutelma – avoin, moniuloitteinen. Hiukan päärynää ja pommacia.

Maku: Todella tamminen! Näin vahvaa tammea en heti muista. Peilaa hyvin tuoksua, jonka rasvaisuus ei tunnu maussa niin paljon – maku on tuoksua pirskahtelevampi. Omenaa, päärynää, vaniljaa, maitosuklaata. Minttua, herukkaa. Hyvä makupaletti, mausteinen ja rehevä. Pistelevä tanniinisuus jakaa varmaan mielipiteitä, mutta pidän siitäkin. Jälkimaku on edelleen tamminen, hunajainen, marjaisa, päärynäinen.

Arvio: Ilmeisen onnistunut kypsytys puhtaalle Glenmorangielle. 87/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 78/100. Whiskynotes 90/100Whisky Monitor Database 86/100 (per 3).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.