Ardbeg Corryvreckan (2013) 57,1%

Olen maistanut Corryvreckania monta kertaa monessa yhteydessä, mutta en ole koskaan tehnyt varsinaisia maistelunuotteja. Nyt on aika korjata tilanne.

Corryvreckan lanseerattiin vuonna 2008, ja sen nimi viittaa Islayn salmessa olevaan suureen vesipyörteeseen. Itse viskikin on melkoinen pyörre erilaisilla kypsytyksillä varustettuja viskejä.

Huomattava osa viskistä on kypsynyt ex-bourbontynnyreissä (first fill), kun taas osa on peräisin ranskalaisista tammitynnyreistä. Corry-pullotteet sisältävät pääosin noin 11–12-vuotiaita viskejä – osin hiukan nuorempia ja vanhempiakin. Ota siitä nyt sitten selvää.

Ardbeg Corryvreckan

(57,1%, OB, NAS, +/- 2013, 70 cl)

Tuoksu: Makea, tervainen ja savuinen. Lihaisa turve, karamellipossua ja nuotiohiillos. Toffeefudgea, rusinoita, akaasiahunajaa, Tervaleijona-pastilleja. Suolaa ja merilevää, yskänlääkkeen makea vivahde. Siirapin ja merisuolan ystävyys. Upea! Vesilisällä paljastuu hedelmiä: appelsiinia, mangoa, sitruunaa.

Maku: Pistelee suussa pahaenteisesti mutta aukeaa jumalaisella tavalla. Hunajainen makeus tulee tervaisen savun kyydissä, merellinen suola löytyy siirapin sisältä. Loistava tasapaino. Erittäin juotavaa myös ilman vesilisää. Löytyy tervaleijonaa, chiliä, tammea, viinimäisyyttä. Loppua kohden maku jalostuu ja monipuolistuu: tervaa, salmiakkia, makeaa jälkiruokaviiniä, toffeeta. Wow. Vesilisällä sitruksisuus nousee.

Arvio: On vaikea sanoa, kumpi on parempaa, tämä vai Uigeadail. Tämä on kyllä loistava. 93/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 90/100. Whiskynotes 88/100Dramming 86/100Whisky Monitor Database 90/100 (per 2).

2 comments

  1. Oletko maistellut uudempia, esim. 2017 corryja? Monesta paikkaa lukenut vähemmän mairittelevia arvosteluja, arvelevat että lisänneet virgin oak -tynnyreiden määrää sekoituksessa. Tilasin äskettäin yhden pullon, aikaisempi maisteluni oli vuonna 2010.

    1. Itse asiassa en ole maistanut parin vuoden sisään julkaistuja Corryja yhtäkään. Olen itsekin pistänyt merkille, että uusimpien arviot ovat olleet kautta linjan aika kovakätisiä, kun muistaa, miten laadukas viski tämä oli vielä jokunen vuosi sitten. Täytyy ehdottomasti maistaa jotain uudempaa erää, kun sattuu kohdalle.

      On mahdollista, että siellä taustalla on jotain samantyyppistä kuin Uigeadailissa: vanhat varastoerät on käytetty loppuun ja uusien kypsyysasteet eivät ole mitenkään samalla tasolla. Ja vaikka virgin oakin osuus suhteessa ex-bourboniin olisikin melkeinpä entisellä tasolla, siellä voi olla kautta linjan paljon nuorempaa viskiä joukossa. Ardbegissa se usein tuppaa tuntumaan, jos on tottunut niihin vanhoihin pullotteisiin aikanaan. No, spekulointia, spekulointia… Parempi maistaa ja arvioida sitten sen perusteella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.