Karuizawa 28 yo 1983/2012 Noh 57,2%

Karuizawa lienee Japanin legendaarisin tislaamo. Se perustettiin vuonna 1955 ja toiminta alkoi heti seuraavana vuonna. Ensimmäisen single maltin se toi myyntiin 1976. Suosio räjähti viimeistään siinä vaiheessa, kun tislaamo lopetti toimintansa 2000 ja suljettiin lopullisesti 2001.

Nyt tislaamorakennusten omistus on käsittääkseni Kirin-yhtiöllä, mutta toiminta ei ole alkanut uudelleen. Kaikki jäljellä olevat tynnyrit ovat brittiläisen Number One Drinksin hallussa, ja viimeisistä pulloista on järjestetty jo arvontojakin. Tynnyreitä säilytetään Chichibun tislaamon varastossa.

Olen maistanut tähän mennessä vain yhden Karuizawan, ikämerkitsemättömän Spirit of Asaman – josta kyllä pidin kovasti. Toisena Karuizawana kohtaankin sitten hiukan kuuluisamman pullotteen, Noh-sarjassa vuonna 2012 julkaistun sherrymonsterin tynnyristä 7576.

Noh eli nogaku viittaa klassiseen japanilaiseen musiikkiteatteriin, jota miehet ovat harjoittaneet 1200-luvulta saakka (suomeksi sen transkriptio on nō). Pullojen etiketeissä on kuvia teatteriin liittyvistä varusteista, naamioista ja puvuista.

Karuizawa 28 yo 1983/2012 Noh

(57,2%, Number One Drinks, Noh Whisky, 1983–2012, Sherry Butt, Cask No. 7576, 571 bts., 70 cl)

Tuoksu: Sherryinen ja öljyinen. Upea tammisuus. Eucalyptuksen sävyjä, seetriä, minttua. Pähkinäisyytä, nahkaa. Runsas suklaisuus, vaikuttava mausteisuus, yrttisyyttä ja mausteita. Jumalainen tuoksu, ei voi muuta sanoa. Mustaherukkaa, vadelmaa, herukanlehteä. Luumua ja taatelia, seesamiöljyä, tuoretta sikaria. Tätä voisi haistella loputtomiin! Vesilisä irrottaa lakritsia ja viikunaa.

Maku: Erittäin öljyinen suutuntuma, upea suklaisuus ja suunnaton sherryisyys. On hieno. Pehmeää luumua ja taatelia leikkaa tammisuus, joka tuo reippaasti mausteisuutta. Eucalyptusta, kahvia, saksanpähkinää, herukkaisuutta, lakritsia, tupakkaa. Taittuu todella tummaksi, paahtuneeksi ja intensiiviseksi. Jälkimaku alkaa tammen ja makean sherryn komennossa, kunnes espresso, yrtit ja tumma suklaa tulevat kuvaan mukaan. Herukkainen finaali on järjettömän pitkä. Vesilisä tuo mustaa teetä ja hienoa pähkinäisyyttä.

Arvio: Loistelias viski. Maku jää ehkä pisteen tuoksusta, mutta se ei merkitse tässä kokonaisuudessa oikeastaan enää mitään. 94/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 93/100. Whiskynotes 93/100. Dramming 90/100Whisky Monitor Database 91/100 (per 6).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.