Ardbeg 25 yo Lord Of The Isles 46%

Ardbeg toi 25-vuotiaan Lord Of The Islesin markkinoille vuonna 2001, ja sen julkaisemista jatkettiin ilmeisesti aina vuoteen 2008 saakka. Vielä muutama vuosi sitten pullon saattoi saada parilla sadalla eurolla, mutta sittemmin hinnat ovat lentäneet katosta läpi ja karanneet horisonttiin.

Kun LOTIa nykyään maistaa, tunnelma on jylhä: ruumisarkkuun pakattu viskipullo nostetaan pöydälle, kansi avataan ja pullo kaivetaan silkkisestä leposijastaan. Arkku sisältää myös alkuperästä kertovan pergamentin. Mutta tärkeintä on kuitenkin tämä viski.

Ardbeg 25 yo Lord Of The Isles

(46%, OB, +/- 2006, 70 cl)

Tuoksu: Nahkainen, miedon turpeinen, hiukan rusinaa ja tummaa suklaata. Suolaa ja jodia, vain aavistus yskänlääkettä, tervaa ja salmiakkia. Omenaa, kanelia. Hiukan lihaisuutta ja yrttisyyttä. Tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus.

Maku: Pehmeän suklainen ja miedon turpeinen, suolaa ja salmiakkia. Tervaleijonaa, yrttilikööriä. Miellyttävän öljyinen suutuntuma, balanssi on kohdallaan – mikään tässä ei hyökkää eikä lyö yli. Vähitellen savuisuus voimistuu, minkä seurauksena yskänlääkemäisyys ja jodi ovat pinnassa, mutta suklaa ja rusinaisuus tuovat makeutta. Savumakkaraa ja pekonia löytyy taustalta. Jälkimaku on lämmittävän mausteinen, savuinen ja melko kuivan tamminen, jopa pihkainen. Suolaa, salmiakkia, sitruksisuutta. Finaali kasvaa komeasti, tammi ei täysin kuivahda vaan tumma yrttisyys ja luumuisuus alkavat loistaa. Wow.

Arvio: Tyylikäs ja runsas, tasapainoinen ja vivahteikas. Top notch. 93/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 92/100. Whiskynotes 92/100. Whisky Monitor Database 90/100 (per 3). Smoke On The Water, ”Tyylikäs ja herkullinen”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.