The Balvenie Tun 1401 Batch #8, 50,2%

The Balvenie Tun 1401 on yksi Balvenien tislaamomestarin David Stewartin suurista taidonnäytteistä. Hän on valinnut omin käsin pullotuseriin sopivat tynnyrit ja naittanut sekoituksensa sittemmin kuuluisaksi tulleessa, kahden tuhannen litran vetoisessa Tun 1401 -sekoitusastiassa.

Tun 1401 -sarja päättyi viime vuoden lopussa yhdeksänteen julkaisuerään, ja tänä vuonna sen tilalle lanseerattiin Tun 1509. Kyseinen kypsytysastia on neljä kertaa suurempi kuin vanha 1401, ja hinnatkin ovat välittömästi nousseet. Dave Stewart sekoittaa kuitenkin edelleen, joten ehkä laatukin pitää kutinsa.

Tun 1401 Batch #8 on yhdistelmä yhdeksässä amerikkalaisessa ex-bourbontynnyrissä ja kolmessa eurooppalaisessa ex-sherrytynnyrissä kypsynyttä viskiä. Pääosa tynnyreistä on 1970-luvulta, kaksi 1980-luvulta ja yksi vuodelta 1991. Väri viittaa siihen, että sherryvaikutus olisi melko huomattavaa.

The Balvenie Tun 1401 Batch #8

(50,2%, OB, 2013, Batch #8, 2700 bts., 70 cl)

Tuoksu: Kaakaomainen, raikkaan mentholinen. Kuiva tammisuus korostuu. Yrttisyyttä ja herukkaisuutta, pähkinäisyyttä ja – ennen kaikkea – hunajaisuutta. Hunaja tulee upeasti läpi, samoin mehiläisvaha. Kovia hedelmäkarkkeja, kovaa toffeeta, Toffifee-karkkeja. Huonekaluvahaa, anista. Monitasoinen ja kiinnostava, loistava balanssi makeuden ja raikkauden välillä. Vesilisä tuo esiin bourbonsävyjä: vaniljaa, briossia, sitruksisuutta.

Maku: Suklaata ja kuivaa tammisuutta, mahtava yhdistelmä. Öljyinen ja silti raikas suutuntuma, anista ja mentholia riittää. Napakka mausteisuus: neilikkaa, kanelia, inkivääriä, hiukan maustepippuriakin. Hunajaisuus toimii todella hienosti, sitä tukemassa on herkullinen, kova toffee. Mehiläisvahaa, rusinaa, luumuhilloa, kahvisuutta, mantelia, piparminttua, hiukan limettiä. Huimasti tasoja. Jälkimaku alkaa kuivalla tammella, lakritsilla ja kahvilla, kunnes painuu varsin paahteiseksi, pähkinäiseksi ja pippuriseksi. Sen jälkeen hunaja ja herukkaisuus nousevat – wow. Pitkä ja loistokas finaali. Vesilisä tuo vaniljaisia ja hedelmäisiä sävyjä (banaania) pintaan.

Arvio: Kuivan tamminen ja tiiviin hunajainen viski, josta tasot eivät lopu kesken. Vähemmän sherryvaikutusta kuin väri antoi olettaa, mutta sielua tässä on sitäkin enemmän. 93/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskynotes 92/100. Whisky Magazine 92/100 (Neil Ridley), 90/100 (Rob Allanson).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.