Ardbeg 1977/2004, 46%

Dr Bill eli Glenmorangien Bill Lumsden on sitä mieltä, että vuoden 1977 vuosikertajulkaisu on Ardbegin paras. Toisaalta moni liputtaa vuoden 1975 vuosikerran puolesta. Hajaääniä menee myös vuoden 1978 vuosikerralle.

Ardbeg 1974 Provenanceen ja moniin tislaamon 1970-luvun single cask -pullotteisiin verrattuna ne eivät ole olleet aivan yhtä haluttuja, mutta ehkä niistä silti voi puhua yhden aikakauden klassikkoina.

Nyt on aika maistaa ajatuksella, mistä vuonna 1977 tislattu ja vuonna 2004 pullotettu Ardbeg on tehty.

Ardbeg 1977/2004

(46%, OB, 1977–2004, Batch L4, 70 cl)

Tuoksu: Turpeinen ja sitruksinen, varsin merellinen ja suolainen. Hiilistä savua, palvikinkkua, antiseptisiä aineita. Kuivaa tammisuutta, kovia toffeekarkkeja. Yleisilme on varsin kuiva ja intensiivinen. Vaniljaa, sitruunavaahtoa, mustikkaa, salmiakkia, hiukan kaakaota. Upea on, raikas ja tyylikäs. Vesilisä tuo tuoksuun tiettyä rasvaisuutta ja kermaisuutta, toisaalta taas merilevän kaltaisia aromeja.

Maku: Savuinen, lääkemäinen ja vaniljainen. Mahtava balanssi ja harmonia, vaikka kokonaisuus on voimakas. Tammisuus on kuivaa ja herkullista. Pehmeää hiilisavua, sitruunaa, vihreää omenaa, suolaa, jodia. Kaikkineen suolaisuus ja lääkemäisyys hallitsevat, vain kovan toffeekarkin ja akaasiahunajan makeus tuntuvat. Salmiakkia ja kaakaojauhetta löytyy maun tummassa loppuvaiheessa. Jälkimaku on suolainen ja tervainen, salmiakkinen ja pehmeän nuotiosavuinen. Hunajaa, vaniljaa, herukkaisuutta, kahvia, tummaa paahtoa. Pitkä ja uljas finaali. Vesilisällä makuun tulee kermaisuutta ja mentholin raikkautta.

Arvio: Iän tuoma tamminen tyylikkyys nostaa tämän aivan omalle tasolleen. Suuri elämys. 93/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 89/100. Whisky Monitor Database 90/100 (per 2).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.