The Balvenie Tun 1509 Batch #1, 47,1%

Balvenie korvasi Tun 1401 -kypsytysastian syksyllä 2014 neljä kertaa isommalla Tun 1509:llä. Dave Stewart tekee edelleen taikojaan, koska hintaluokka on kehdattu pitää yhtä korkealla kuin arvostetuissa Tun 1401 -pullotteissa.

Aiemman Tunin tyyliin kyse on vattauksesta, johon on heitetty sekä ex-bourbontynnyreissä että ex-sherrytynnyreissä kypsynyttä viskiä. Niistä 35 on ollut ex-bourbonia (American Oak Barrels) ja seitsemän ex-sherryä (Sherry Butts). Lopputuloksena on reteästi 11 000 pulloa, joka tosiaan kertoo hyvin tuon Tunin mahtavasta koosta.

The Balvenie Tun 1509 Batch #1

(47,1%, OB, 8/2014, Batch No. 1, 11000 bts., 70 cl)

Tuoksu: Upea, kuiva tammisuus. Mehiläisvahaa, akaasiahunajaa, kurkkupastillia, anista. Mahtava, tiivis makeus. Sitruksisuutta, eucalyptusta, minttua, apilankukkaa, hiukan vaniljaa. Intensiivinen ja kovaksi puristettu hunajaisuus on aivan loistavaa. Vesilisä vapauttaa pientä ruohoisuutta ja havuisuutta myös.

Maku: Kuivan tamminen ja napakan hunajainen ote tuntuu välittömästi. Mehiläisvahaa, kovaa toffeeta. Erinomainen intensiteetti. Hapokkuutta ja pientä maltaista kireyttä – mutta täysin balanssissa hunajan, eucalyptuksen ja aniksen kanssa. Suutuntuma on öljyinen ja elegantti. Tietyiltä osin paletti on varsin suoraviivainen, mutta jos tällainen kuiva tammisuus puhuttelee, ei tälle voi sanoa vastaan. Jälkimaku alkaa appelsiinisena, kiteisen sokerisena, teemäisenä ja tummavana. Maltaisuus on hiukan hapanta, mutta muuten hunajainen ja kepeän tamminen, vahamainen ote jatkuu todella pitkään. Vesilisä tuo lakritsia, myös finaaliin.

Arvio: Tällainen bourbonvaikutuksen, kuivan tammen ja kiteisen hunajan yhdistelmä on yksinkertaisesti loistava. Ylitti kaikki odotukset, vaikka rakentuu toki varsin suoraviivaisten komponenttien varaan. 91/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 90/100. Whiskynotes 90/100. Whisky Monitor Database 79/100 (per 1).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.