Gavin D. Smith: Whisky. A Brief History

Gavin D. Smithin tuotantoon mahtuu monenlaista, ja aina minua huvittaa hänen kirjojensa kansiliepeeseen painettu tieto siitä, että kyseinen herra on erikoistunut elämässään nimenomaan viskiin ja hevosurheiluun. Kuinka hienoa!

Facts, Figures & Fun kuulostaa köykäiseltä kirjasarjalta, mutta Smith on kuitenkin tehnyt siihen osan, joka kantaa nimeä Whisky. A Brief History (AAPPL Artists’ and Photographers’ Press Ltd, 2007). Missään Ardbeg. A Peaty Provenancen painoluokassa tämä Smithin teos ei tosiaan pyöri, mutta kokonaisuutena paketti sisältää silti muutamia ihan hauskoja juttuja viskistä ja sen ympäriltä.

Whisky. A Brief History on selvästi tarkoitettu pubikirjaksi, viskibaarin takahyllyyn, josta toveriaan odottava sieppo voi napata sen pikalukuun. Keskittyneemmissä olosuhteissa kirja jää varsin ohueksi, jos hyllyssä on vähänkään painavampaa viskikirjallisuutta tarjolla.

Smith_Whisky_A_Brief_History_003Sinänsä Whisky. A Brief History lähtee ihan asianmukaisesti viskin historiasta liikkeelle, käydään läpi laillisen tislauksen ja laittoman tislauksen vaiheet ja esitellään maailman viskejä pääpiirteissään. Viskin juomista käsittelevä osuus jää varsin kepeäksi ja loppuu viskicocktailien listaan. ”Have fun!” -lausahdus tiivistää sanoman.

Whisky Tales -luku on kirjan parasta antia, olkoonkin, että tarinat ovat viskistä vähänkään lukeneelle pääosin jo muualta tuttuja. Towserin lisäksi kaikki muutkin kuuluisat tislaamokissat esitellään, Guinnessin ennätysten kirjaan päässeet tastingit käydään läpi, Irish Coffeen syntyhistoria kerrataan jälleen kerran.

Smithin tarinoiden joukosta nousee taas esiin, miten Eriskayn saarelle vuonna 1941 haaksirikkoutunut SS Politician jaksaa edelleen kiehtoa ihmismieltä – se oli siis se laiva, johon Whisky Galoren tarina perustuu. Saarelaiset vapauttivat laivasta 24 000 pulloa viskiä, ja vaikka pullonryöstäjiä jahdattiin ja sakotettiin ja vangittiinkin, muutama pullo tuota viskiä on silti liikkunut jälkimarkkinoilla. Smith kertoo, että Edinburghissa myytiin marraskuussa 1987 huutokaupassa kahdeksan pulloa yhteensä 4 000 punnan hintaan. Lisäksi Bonham’sin huutokaupassa Lontoossa myytiin kyseisen viskin laatikonkansi 1 500 punnalla. Aikamoista.

Smithin tarinoissa myös haamuilla on oma osuutensa. Glenrothesin haamun lisäksi Glen Scotian entisen omistajan tarina tulee kerrottua:

The former Scotch whisky ’capital’ of Campbeltown in Argyllshire also had its share of ghosts, including one resident in Glen Scotia distillery. Glen Scotia was owned by one Duncan MacCallum from 1924 to 1928, when it fell silent, and the story goes that MacCallum was defrauded of the enormous sum of £40,000 by a group of con men. In his distress he drowned himself in Cross Hill Loch, from which the distillery takes its process water. However, another version of the story says that he hanged himself in the distillery mill room. Apparently, one stillman hated going up to the mill room alone at night because he regularly sensed an eerie presence there.

Whisky Characters -luvussa Smith nostaa esiin muutamia tunnettuja henkilöitä viskin historiasta: Johnnie Walkerin, Aeneas Coffeyn, William Grantin, Jack Danielin, Sam Bronfmanin, Masataka Taketsurun, John Jamesonin, George Smithin ja Malcolm Gillespien. Kaikki muut ovatkin tuttuja paitsi tuo viimeinen nimi: Gillespie oli lainvalvoja, joka jahtasi laittoman viinan polttajia 1800-luvun alussa, kunnes tuli syyllistyneeksi väärennökseen ja menetti henkensä hirttotuomion seurauksena Edinburghissa 1827.

Kirjan lopussa on vielä aakkosellinen luettelo keskeisestä viskiterminologiasta selityksineen sekä muutamia (vanhentuneita) tilastoja ja yhteystietoja. Myös maailman viskifestivaalit tulevat mainituiksi, vaikka niidenkin tilanne on toki muuttunut kirjan julkaisuvuodesta 2007 jossain määrin.

Smith_Whisky_A_Brief_History_002Jostain syystä nämä pienten tarinoiden ympärille rakennetut teokset sisältävät aina runsain määrin kuuluisien henkilöiden sitaatteja viskistä (siinä suhteessa saman tekijän Whisky Wit and Wisdom on hyvin samankaltainen kuin tämä teos). En tiedä, olenko muuttunut viskiharrastuksessani ihan täydeksi puunaamaksi, mutta suurin osa noista sitaateista ei oikein jaksa hymyilyttää. ”You’re not drunk if you can lie on the floor without holding on”, Dean Martin on lausunut, eikä sillä ole mielestäni erityisemmin tekemistä viskistä nauttimisen kanssa.

Whisky. A Brief History on tosian nimensä mukaisesti pieni selonteko viskistä. Visuaalisestikaan kirja ei ole varsinainen ilotulitus, pari persikanväriseksi toonattua mustavalkoista kuvaa ja muutama graafinen elementti. Enempää siltä ei kannata odottaa kuin leppoisaa ajankulua perinteisten viskijuttujen ääressä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.