Laphroaig 13 yo 2000/2013, Malts of Scotland 57,8%

Saksalainen Malts of Scotland on onnistunut valitsemaan vuosien saatossa Islayn tislaamoista itselleen erinomaisia tynnyreitä. Etenkin varhaiset Port Charlottet löivät monet ällikällä.

Nyt maistelussa on Laphroaigia miniatyyriversiona: sisältö on kypsynyt hogshead-kokoisessa ex-sherrytynnyrissä. Voisi arvella, että 13 vuotta riittää jo huomattavaan sherryvaikutukseen, kun tynnyri on ollut vain 238-litrainen. (Yleensähän suositaan kooltaan yli kaksinkertaisia butteja.)

Laphroaig 13 yo 2000/2013, Malts of Scotland

(57,8%, Malts of Scotland, 2/2000–2/2013, Sherry Hogshead, Cask #MoS 13010, 243 bts., 5 cl miniature, 1 of 96)

Tuoksu: Makean turpeensavuinen. Hunajaa, kermatoffeeta, itämaisia mausteita. Kumisaapasta. Merilevää, suolaisuutta. Yskänlääkettä, makeaa ja tummaa. Mineraalisuutta, märkää köyttä, tuhkaa. Makeaa appelsiinia, mangoa, persikkaa. Vesilisä makeuttaa tuoksua entisestään ja tuo vaniljaista tammisuutta esiin.

Maku: Turpeensavuinen, lääkemäinen ja melko makea. Currykastiketta, aasialaista maustesekoitusta. Mineraalisuutta, tuhkaisuutta. Sherryisiä nuotteja, rusinaa ja makeita hedelmiä (aprikoosia). Marsipaania, hunajaa. Melko kevyt body, tasapaino ei täysin pidä. Jälkimaku on melko pippurinen, tumman savuinen, suolainen, tuoreen tamminen, aavistuksen kireä, ei kovin pitkä. Vesilisä heikentää runkoa melko herkästi eikä tuo oikein mitään lisää, ainoastaan korostaa tammisuutta. Vähän tylsä kokonaisuus.

Arvio: Hiukan yksiuloitteinen eikä kovin tasapainoinen Laphroaig. 83/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.