Jura 20 yo 1992/2012, Malts of Scotland 50,3%

Olen törmännyt yksityisten pullottajien Juraan verraten harvoin. Nyt käsissä on miniatyyri, joka sisältää Malts of Scotlandin ainoaa tähän mennessä pullottamaa Juraa.

Viski on kypsynyt 20 vuotta klassisessa hogshead-kokoisessa ex-bourbontynnyrissä. Vastaavan aikakauden Juraa en ole tullut koskaan aiemmin maistaneeksi, joten uuden edessä ollaan.

Jura 20 yo 1992/2012, Malts of Scotland

(50,3%, Malts of Scotland, 4/1992–11/2012, Bourbon Hogshead, Cask #MoS 12064, 175 bts., 5 cl miniature, 1 of 96)

Tuoksu: Makean kermainen ja vaniljainen. Leivosmainen, melko rasvainen, muistuttaa voitaikinaa. Toffeeta, kookosta, marsipaania, tuoretta tammisuutta, mausteisuutta. Hieman rouheaa, merellistä suolaisuutta. Voikukkaa, tuoretta heinää, punaista omenaa. Vesilisä tekee tuoksusta vielä ruohoisemman.

Maku: Kermainen ja runsaan mausteinen. Hapokkuutta on kuin IPA-oluessa, samantyyppistä katkeruuttakin. Maltaisuus on runsasta, runsas suolaisuus vielä korostaa tiettyä jyväisyyttä. Maun keskivaihe on toffeemaisen makea, hyvin vaniljainen ja voitaikinainen. Suutuntuma on kermainen ja runsas, alun mausteisuuden ja hapokkuuden jälkeen varsin rauhallinen ja selkeä. Jälkimaku alkaa sitrusmaisen makeana, kunnes tanniinit alkavat kuivattaa suuta ja suolaisuus nousta. Finaalissa riittää omenaa, limettiä, tammisuutta ja voikukkaa, hiukan mustaherukkaakin. Maltaisuus jää kielen päälle lopuksi. Vesilisä vie rungosta palan mutta lisää ruohoisuutta.

Arvio: Puhdaspiirteinen ja varsin herkullinen. Myönteinen yllätys. 87/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.