Highland Park 40 yo 48,3%

No niin, nyt lasissa on sitten vihdoin tämä Highland Parkin neljäkymppinen. Olen tätä tiirannut useamman vuoden, kunnes vihdoin koitti aika. Odotukset ovat tiivistyneet metallinhohtoiseksi teräksi tajuntaan.

Hetkellisesti tuntuu siltä kuin Highland Parkin peruskattaus olisi tämän jälkeen tässä, game over. On maistettu core range, valhallat, magnus-sarjat ja muut. Mutta sitten tajusin, että Highland Park 50 yo on vielä kokematta! Sitä en pysty edes ajattelemaan. Nyt keskitytään tähän.

Highland Park 40 yo

(48,3%, OB, +/- 2012, Refill Casks, 70 cl)

Tuoksu: Suklainen, myskinen ja hienostunut. Puuvahaa, ikääntynyttä, kuivaa tammea. Kaakaojauhetta, antiikkinahkaa, mentholia ja melko reipasta aromikkuutta. Pieni turvesavun ailahdus. Rusinaisuutta, hiukan viikunaa, tummaa marjaisuutta, mustikkaa. Verraten paljon makeutta, toffeemaisena ja siirappisena. Vesilisä avaa saksanpähkinää ja piparminttua.

Maku: Hienostunut ja öljyinen, suklainen ja ulotteikas. Kaakaojauhe, siirappi, eucalyptus ja havuisuus tanssivat kielellä. Suklaisuus muodostaa suuhun kalvon, jonka läpi kaikki suodattuu: mentholisuus, kanervaisuus, kaneli, kovat toffeekarkit, herukkaisuus, mustikka, historia, maailma. Tammen kuivuus liikkuu äärirajoilla, mutta sherryinen ote pysyy elävänä kaikesta huolimatta. Antiikkinen nahkaisuus ja runsas yrttisyys tuntuvat vahvoina. Suutuntuma on kaikessa öljyssään herkkä. Jälkimaku vyöryy tumman suklaan ja taatelin kautta luumuiseksi ja rusinaiseksi. Sitruksisuutta, mineraalisuutta ja kepeää turvesavua nousee esiin. Kanervahunaja klassisessa muodossaan löytyy vasta finaalin huipennuksesta. Ihmeellistä, miten maltaisuuskin pysyy mukana. Finaali on erittäin pitkä ja ekspressiivinen. Hienoon ikäviskiin kuuluu tällainen ambivalentti luonne, viimeiseen pisaraan saakka nousee esiin eri makuja ja yhdistelmiä. Mykistävää. Vesilisä nostaa myskisyyttä ja tummaa salmiakkia pintaan. Huh.

Arvio: Ikääntyneen kuivuuden rajalla kulkeva jättiläisviski, joka paljastaa itsestään jatkuvasti uusia puolia. Huikea kohtaaminen. 94/100

Mitähän mieltä muut ovat olleet? Whiskyfun 91/100. Whisky Monitor Database 92/100. Whisky Magazine 95/100 (Dave Broom), 90/100 (Martine Nouet).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.