Ardbeg 11 yo 1998/2009, Chieftain’s Choice 46%

Vuonna 1933 perustettu Ian MacLeod tunnettiin pitkään lähinnä blendiviskien tekijänä ja yksityisenä pullottajana. Vuonna 2003 yhtiö teki rohkean vedon, kun se osti Glengoynen tislaamon. Sittemmin se on hankkinut itselleen myös Tamdhun ja alkanut ottaa kunnolla roolia markkinoilla.

Nyt käsissä on Ian MacLeodilta kuitenkin Chieftain’s Choice -sarjan Ardbegiä mielenkiintoiselta ajalta: se on tislattu pian sen jälkeen, kun Glenmorangie oli aloittanut Ardbegin toiminnan uudelleen. Allied-Domecq oli sulkenut tislaamon jo aiemmin, Glenmorangie osti sen helmikuussa 1997.

Ian MacLeod osti uudelleen avatusta tislaamosta runsaasti tynnyreitä, koska tätäkin Arttua on saatu yli 5 000 pulloa.

Ardbeg 11 yo 1998/2009, Chieftain’s Choice

(46%, Ian MacLeod, Chieftain’s Choice, 7/1998–10/2009, Barrels, 5076 bts., 70 cl)

Tuoksu: Turpeinen ja vaniljainen. Ei kovin kaukana peruskympistä, ei ihan niin rasvainen. Banaania, omenaa, makeaa sitruksisuutta, akaasiahunajaa. Vastapainona merellistä otetta, suolaisuutta, koneöljyä, lääkemäisyyttä, jodia. Tuoretta tammisuutta, teräviä mausteita. Oikein kutsuva tapaus, homma on näpeissä.

Maku: Peruskymppiä rajumpi. Suutuntuma on kuivempi ja terävämpi. Vaniljaisuus on silti esillä vahvan turpeensavun keskellä. Banaania ja omenaa löytyy niin kuin tuoksustakin. Sitruunankuori erottuu joukosta. Hiukan briossia, voitaikinamaisuutta. Jälkimaku on vahvan suolainen ja turpeinen, tumma ja aavistuksen karvas. Paletti menee melko yksioikoiseksi finaalissa, tammi ja mausteet dominoivat vyöryä. Melko pitkässä jälkimaussa on hyvin savuiset loppumetrit. Silti varsin maukas kokonaisuus.

Arvio: Mainio nuorehko Ardbeg, jonka isku on nykyistä peruskymppiä terävämpi mutta tekniikkavalikoima aavistuksen kapeampi. 86/100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.